Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ελλάδα στην ΕΕ, ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα στις Βρυξέλλες, με θέμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).
Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), με τη στήριξη του ΕΤΣΕ, ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ.
Το λεγόμενο Ταμείο Γιούνκερ (ΕΤΣΕ) έχει παρατείνει τη διάρκεια της εγγύησης από τα μέσα του 2018 έως τα τέλη του 2020 και αυξάνει τον επενδυτικό στόχο του από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, τα επιχειρηματικά σχέδια που υποστηρίζει στην ΕΕ, ανά τομέα, αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) κατά 32%, σχέδια υποδομών και καινοτομίας (21%), τον τομέα της ενέργειας (20%), τον ψηφιακό τομέα (11%), τις μεταφορές (8%), τις κοινωνικές υποδομές (4%) και το περιβάλλον (4%). Εκτιμάται ότι από το Ταμείο Γιούνκερ θα επωφεληθούν περίπου 793.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην ΕΕ.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, τα επιχειρηματικά σχέδια που υποστηρίζονται από το ΕΤΣΕ αφορούν 18 εγκεκριμένα έργα στον τομέα των υποδομών και της καινοτομίας, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, με συνολική χρηματοδότηση 2,3 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 7,2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, το ΕΤΣΕ υποστηρίζει 12 εγκεκριμένες συμφωνίες (με ενδιάμεσες τράπεζες) για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ και συνολική χρηματοδότηση 404 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό προβλέπεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ, από το οποίο εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 20.820 ελληνικές ΜΜΕ.
Ως παραδείγματα έργων που στηρίζει το Σχέδιο Γιούνκερ στην Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει τη δανειοδότηση της Cosmote για την επέκταση του δικτύου ευρυζωνικών επικοινωνιών, με 150 εκατ. ευρώ, τη χρηματοδότηση της Creta Farm (συνεργατικής εταιρείας γεωργικών βιώσιμων προϊόντων) με 15 εκατ. ευρώ, την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στη Βοιωτία για τον ελληνικό όμιλο Terna Energy, με 24 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ